
وعدههای تجاری نخستوزیر ازبکستان به سرمایهگذاران ایرانی
نخستوزیر ازبکستان از تعهد این کشور برای ارائه مشوقهای مالیاتی و معافیتهای گمرکی به سرمایهگذاران ایرانی خبر دادند. براساس این وعده، فعالان اقتصادی ایران که در خاک ازبکستان به سرمایهگذاری و تولید بپردازند، از امتیازاتی در حوزه مالیات برخوردار خواهند شد.
به گزارش تجارت ایده آل؛ صاحبان صنایع و کارشناسان اقتصادی معتقدند این همکاریها میتواند ضمن افزایش صادرات غیرنفتی ایران به آسیای مرکزی، زمینهساز انتقال دانش فنی، ایجاد اشتغال و گسترش زنجیره ارزش در حوزه صنعت و خدمات فنی و مهندسی شود.
عبدالله عارف اف، در این همایش به این نکته نیز اشاره کرد که تجارت ایران و ازبکستان به ثبات نسبی رسیده است اعلام کرد: حجم مبادله ۵۰۰ میلیون دلاری میان دو کشور هنوز از ظرفیتها فاصله دارد. با این حال امروز تعداد کارخانجات مشترک ایرانی-ازبکی در ازبکستان از ۲۱۰ مورد عبور کرده است و ما دستاوردهای خوبی در این بخش داشتهایم.
او با اشاره به اقدامات دولت ازبکستان برای تقویت بازار آزاد و ایجاد مشوقهای مالیاتی و غیره برای افزایش تولید و جذب سرمایه خارجی، اظهار کرد: ازبکستان در سال گذشته بالغ بر ۲.۵ میلیارد دلار صادرات مواد غذایی کشاورزی داشته است و ما با بیشتر کشورهای دنیا توافق تجارت آزاد و ترجیحی داریم و همه اینها فرصتهای خوبی برای همکاری خواهد بود.
عارف اف، تأکید کرد: به فعالین اقتصادی ایرانی قول میدهیم اگر سرمایهای به مناطق صنعتی ما بیاورند از مالیات و عوارض گمرکی معاف میشوند و دولت زیرساختهای مورد نیاز آنها را تأمین خواهد کرد. همچنین دولت بازگشت سود سرمایه شما را ضمانت خواهد کرد.
حجم تجارت دو کشور در ۱۴۰۳
با توجه به سرمایهگذاری مشترک ایران و ازبکستان در راهاندازی کارخانههای مشترک، این پرسش مطرح میشود که حجم مبادلات تجاری دو کشور در سال ۱۴۰۳ چه میزان بوده است؟ بر اساس آمار منتشرشده از سوی گمرک ایران، مجموع تجارت ایران و ازبکستان در سال ۱۴۰۳ به حدود ۶۱۷ هزار تن رسیده است. از این میزان، سهم ایران بالغ بر ۵۷۴ هزار و ۶۰۰ تن بوده و ازبکستان تنها حدود ۴۲ هزار و ۵۰۰ تن کالا به ایران صادر کرده است. این اختلاف قابل توجه، حاکی از حضور پررنگتر ایران در بازار این کشور آسیای مرکزی است.
از حیث ارزش، مبادلات تجاری دوجانبه در سال گذشته به ۴۹۹ میلیون و ۷۰۰ هزار دلار رسید. سهم ایران از این میزان نزدیک به ۴۱۱ میلیون دلار و سهم ازبکستان حدود ۸۸.۷ میلیون دلار برآورد شده است. با توجه به این آمار، ایران نهتنها در حجم کالا، بلکه از نظر ارزش نیز سهم قابلتوجهی در تجارت با ازبکستان دارد.
با توجه به برنامهریزی صورت گرفته از سوی مقامات دو کشور در ماههای اخیر که بر توسعه سرمایهگذاریهای مشترک و رفع موانع تجارت تأکید داشتهاند؛ میتوان به این نکته اشاره کرد که در آینده نزدیک، مسیر مبادلات تجاری را بیش از پیش هموار خواهد شد.
ارزیابیها نشان میدهد عمده صادرات ایران به ازبکستان شامل محصولات پتروشیمی، قیر و ایزوگام، تجهیزات صنعتی، فولاد و محصولات فولادی، تجهیزات ساختوساز، ماشینآلات و قطعات، دستگاههای پخت نان و شیرینی، ابزارآلات سنگشکن، مصالح ساختمانی مانند سرامیک و کاشی، محصولات لبنی و محصولات کشاورزی از جمله خرما، پسته، چای، کیوی و نارنگی بوده است. این ترکیب متنوع از کالاهای صادراتی میتواند توجیهی برای پیشی گرفتن ایران از ازبکستان در حجم مبادلات تجاری میان دو کشور باشد.
در مقابل، مهمترین اقلام وارداتی ایران از ازبکستان شامل مواد شیمیایی، کودهای شیمیایی نظیر سولفات آمونیوم، محصولات نساجی، پنبه فرآورینشده، نخهای پنبهای و ابریشمی، پارچه و کالاهای نساجی نهایی، حبوبات، میوه و سبزیجات، دانههای گیاهی و سایر اقلام کشاورزی است.