تأثیر امضا و فشارحداکثری ترامپ بر بازار نفت ایران
- در پی امضای فرمان «فشار حداکثری» بر ایران توسط دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا و بازگشت تحریمها، قیمت نفت با افزایش روبهرو شد اما این روند صعودی تنها چند ساعت دوام آورد و دوباره کاهش یافت.
به گزارش تجارت ایدهآل، روز گذشته، هر بشکه نفت برنت که پیشتر تا ۷۴.۱۹ دلار کاهش یافته بود، پس از انتشار خبر تشدید تحریمها علیه نفت ایران، تا ۷۶.۲۰ دلار افزایش یافت. با این وجود، پس از اعلام گزارش مربوط به افزایش ذخایر نفت خام آمریکا، قیمت نفت مجدداً کاهش یافت و به ۷۵.۸۳ دلار رسید.
افزایش ذخایر نفت خام آمریکا و اثر آن بر قیمتها
گزارشهای منتشر شده از سوی «مؤسسه نفت آمریکا» نشان میدهد که حجم ذخایر نفت خام ایالات متحده در هفته منتهی به ۲۴ ژانویه با افزایشی به میزان ۵.۰۲۵ میلیون بشکه مواجه بوده است. این در حالی است که تحلیلگران انتظار افزایشی حدود ۳.۱۷ میلیون بشکه را پیشبینی کرده بودند. انتشار این گزارش باعث ایجاد فشار کاهشی بر قیمتها شد و روند صعودی نفت را متوقف ساخت.
احیای سیاست «فشار حداکثری» دولت آمریکا
دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین ایالات متحده، روز سهشنبه از کارزار «فشار حداکثری» برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران خبر داد. این سیاست سختگیرانه واشنگتن بار دیگر علیه تهران اعمال میشود و هدف نهایی آن کاهش درآمدهای نفتی ایران به کمترین سطح ممکن است.
یک مقام ارشد دولت آمریکا اظهار داشته است که این حرکت در راستای تلاشها برای اعمال فشار بیشتر بر ایران طراحی شده است. این موضوع میتواند تأثیرات اقتصادی گستردهای برای ایران، بهویژه در حوزه صادرات نفت، به همراه داشته باشد.
چالشهای بازار نفت کوره
منابع بازار تأکید دارند که مسیر صعودی برای نفت کوره محدود خواهد بود. تحلیلها نشان میدهد که انتظار میرود واردات این محصول توسط چین کاهش یابد. دلیل این روند عمدتاً به افزایش مالیات واردات نفت کوره و کاهش تخفیفهای خرید در سال جاری بازمیگردد.
درآمد نفتی ایران و تحریمها
طبق برآوردهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا، ایران در سال ۲۰۲۳ از محل صادرات نفت خود حدود ۵۳ میلیارد دلار درآمد داشته است، که این رقم در سال پیش از آن حدود ۵۴ میلیارد دلار بوده است. دادههای اخیر اوپک نیز نشان میدهند که تولید نفت ایران در سال ۲۰۲۴ به بالاترین سطح خود از سال ۲۰۱۸ تاکنون رسیده است.
سال درآمد نفتی ایران (میلیارد دلار) سطح تولید نفت
۲۰۲۲ | ۵۴ | – |
۲۰۲۳ | ۵۳ | – |
۲۰۲۴ | – | بالاترین سطح از ۲۰۱۸ |
نقش «ناوگان سایه» در صادرات نفت ایران
حمل و نقل و جابهجایی نفت ایران عمدتاً توسط ناوگانی موسوم به «ناوگان سایه» صورت میگیرد. این ناوگان از روشهای پیچیدهای برای دور زدن تحریمها و پنهان کردن فعالیتهای خود استفاده میکند.