برنامه بورسی ایران برای روسیه / آماده باشید!

پس از کش‌وقوس‌های فراوان، لایحه موافقت‌نامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در آذرماه سال گذشته به تصویب رسید و از ۲۵ اردیبهشت، تجارت رسمی ایران با این اتحادیه آغاز شد؛ روندی که از آن به‌عنوان گامی تمرینی برای ورود به بازارهای جهانی یاد می‌شود.

به گزارش تجارت ایده‌آل، دکتر محمدرضا فرزین در در مراسم انتشار اوراق صکوک مرابحه ارزی فولاد مبارکه با اشاره به نامگذاری سال جاری از طرف مقام معظم رهبری به عنوان سال سرمایه‌گذاری برای تولید، گفت: در این زمینه نهادهای تامین کننده مالی از جمله بانک‌ها، صندوق توسعه ملی، بازار سرمایه و… نقش اساسی دارند. به همین دلیل سرمایه‌گذاری ارزی به ارزش ۱۰ میلیارد دلار در برنامه بانک مرکزی قرار گرفته است.

وی ادامه داد: از این میزان، ۲ میلیارد دلار از طریق عرضه اوراق صکوک ارزی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران صورت خواهد گرفت. ۲ میلیارد دلار نیز از طریق سپرده گذاری ارزی بانک مرکزی در بانک‌ها خواهد بود. همچنین بخشی نیز از طریق پیش‌فروش ارز است که طرحی جدید است و در دستور کار قرار گرفته و بخش دیگر نیز تأمین مالی پروژه‌ها از طریق کشورهای عضو بریکس صورت می گیرد.

رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه فروش اوراق صکوک از قبل آغاز شده، خاطرنشان کرد: تاکنون ۲۶۰ میلیون یورو از این اوراق به فروش رفته که بخش عمده آن برای تامین مالی پروژه بیدبلند بوده است. ضمانت این اوراق با صندوق توسعه ملی است که این صندوق یکی از صندوق های بزرگ دنیا از منظر دارایی ها است. با وجود جذابیت این اوراق، صندوق توسعه ملی خرید این اوراق تا ۹۰ درصد را تعهد کرده است.

دکتر فرزین گفت: این اوراق، چهار ساله، یورویی و با نرخ سود ۶ درصد هستند و برای پروژه‌های مهم و سودآور طراحی شده‌اند. عرضه این اوراق ۲۰۰ میلیون یورویی در دو مرحله صورت می‌گیرد؛ در مرحله نخست، ۱۱۰ میلیون یورو و در مرحله دوم، ۹۰ میلیون یورو عرضه خواهد شد و در نهایت فروش ما در پایان سال جاری به ۴۶۰ میلیون یورو برای این پروژه خواهد رسید.

رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: ما آمادگی داریم تا سقف ۲ میلیارد یورو پروژه‌های واجد شرایط را پذیرفته و از طریق انتشار اوراق ارزی، تأمین مالی کنیم. امید است که این اوراق با استقبال ایرانیان خارج از کشور مواجه شود؛ به‌ویژه آن دسته از هم‌میهنانی که دارای درآمدهای ارزی هستند و می‌توانند نقش مهمی در تأمین مالی پروژه‌های کلان و سودآور کشور ایفا کنند.

وی افزود: نکته دیگری که باید به آن اشاره شود، ورود به بازارهای بین‌المللی سرمایه است. مذاکراتی با بورس روسیه انجام شده و امید است بتوانیم عرضه اوراق را در آن بازار نیز آغاز کنیم. اگرچه نرخ فعلی این اوراق ۶ درصد است، اما در آینده نزدیک با توجه به شرایط بازار، اوراق جدیدی برای سایر پروژه‌ها برای سرمایه گذاران نیز عرضه خواهد شد.

رئیس هیات عالی بانک مرکزی تأمین مالی را یکی از محورهای اصلی برنامه‌های این بانک در سال جاری برشمرد و گفت: بر آنیم تا از روش‌های متنوع و نوین برای تحقق این هدف استفاده کنیم. همان‌گونه که مطلع هستید، اوراق ارزی ابزاری مالی است که علاوه بر ایران، در کشورهایی نظیر ترکیه، مالزی، عربستان سعودی و حتی کشورهای غیر اسلامی مانند انگلستان، آلمان و هنگ‌کنگ نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ابزار از پشتوانه‌ای جهانی برخوردار بوده و تجربه‌های موفقی در بازارهای بین‌المللی به ثبت رسانده است. ما نیز در نظر داریم از این ظرفیت برای توسعه و پیشرفت کشور بهره‌برداری لازم را به عمل آوریم.

همچنین در این مراسم، فرشید فرخ نژاد، عامل بانک ملت ضمن قدردانی از زحمات مشترک میان صندوق توسعه ملی، بانک مرکزی و مرکز مبادله ارز و طلای ایران گفت: امروز این بانک به عنوان نخستین بانک ایرانی و در این طرح به عنوان بانک ضامن و عامل متعهد به پذیره نویسی با کمک صندوق توسعه ملی است. همچنین شرکت تأمین سرمایه بانک ملت مشاور این مجموعه بوده است و به پیشبرد امور کمک کرده است. البته از گذشته های دور بانک ملت همواره در پروژه های بزرگ ملی حضور فعالی داشته است. به طور مشخص این بانک در صنعت پتروشیمی و پالایشگاهی پروژه های مناسبی انجام داده و در چندین مرحله فعالیت های مناسبی برای تأمین مالی با استفاده از ابزارهای موجود در بانک ملت انجام شده است.

وی افزود: بانک ملت پس از تامین مالی موفق در صنعت پتروشیمی و پالایشگاهی کشور و انتشار اوراق مرابحه ارزی برای پروژه‌های مهم اقتصادی، در جدیدترین تامین مالی ارزی خود، با عرضه اوراق فولاد مبارکه اصفهان، تامین مالی صنعت کلیدی، اولویت‌دار و ارزآور فولاد را آغاز کرد.

فرخ نژاد ادامه داد: امروز این مرحله پنجمین حضور بانک ملت در اوراق مرابحه ارزی و تحت نظارت ها و مجوزهای صادره از سوی بانک مرکزی است که جمع این اعداد تا ۳۲۰ میلیون یورو می رسد. از این رو اولین بار است که با همکاری صندوق توسعه ملی به عنوان کمک به بانک ملت و متعهد به پذیره نویسی است. لازم به ذکر است طرح هایی که موافقت اصولی آنها اخذ شده و مجوزهای لازم آن ها طی شده است و در هماهنگی با ناشرین تا پایان سال جمع اوراق مرابحه ارزی منتشره از سوی بانک ملت به ۷۶۰ میلیون یورو می رسد.

به گفته مدیرعامل بانک ملت، تاکنون ۳۲۰میلیون یورو اوراق مرابحه ارزی در پنج فقره با عاملیت، ضمانت پرداخت و تعهد پذیره نویسی این بانک و مشاوره شرکت تامین سرمایه بانک ملت برای مجموعه‌های بزرگ اقتصادی کشور از جمله فولاد مبارکه اصفهان و شرکت‌های تابعه هلدینگ خلیج فارس و شرکت سرمایه‌گذاری اهداف منتشر شده است.

فرخ نژاد افزود: بانک ملت با عرضه این اوراق گام مهمی را در افزایش صادرات، ارزآوری و اشتغال کشور برداشته و بار دیگر پیشگامی و اثرگذاری خود را در تامین مالی، تکمیل و راه‌اندازی پروژه‌های صنایع کلیدی و اولویت‌دار تثبیت کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا