مصرف شش برابری برق در کولرهای گازی نسبت به آبی

با شروع فصل گرم و افزایش تدریجی دما در کشور مصرف برق مشترکان خانگی رشد قابل توجهی یافته است که دلیل اصلی آن وارد مدار شدن سامانه های سرمایشی و افزایش تقاضای برق برای خنک کردن محیط به ویژه در بخش خانگی است.

به گزارش تجارت ایده آل، بررسی‌ها نشان می‌دهد در سال های گذشته روند تقاضای مشترکان برای خرید کولرهای گازی به عنوان خنک کننده محیط به ویژه در مناطق عادی به شدت افزایش یافته و این در حالی است که کارشناسان برای این مناطق بر لزوم استفاده از کولرهای آبی تأکید دارند.

محاسبات نشان می دهد، کولرهای گازی نسبت به کولرهای آبی ۴ تا ۶ برابر برق بیشتری مصرف می‌کنند و با توجه به سهم بالای این وسایل در مصرف برق خانگی،استفاده بی‌رویه از این نوع سیستم سرمایشی به ویژه در شرایط دمایی بالا فشار سنگینی بر شبکه برق کشور وارد کرده و هزینه خانوارها را به شدت افزایش می‌دهد.

مستند به این گزارش در حال حاضر حدود ۳۰ درصد از مصرف برق کشور در فصل گرم سال، صرف سامانه‌های سرمایشی می‌شود و در مناطق عادی و غیرگرمسیر که حدود ۸۰ درصد جمعیت کشور را در بر می‌گیرد، به طور معمول استفاده از کولرهای آبی می‌تواند دمای مطلوب ۲۱ تا ۲۵ درجه سانتیگراد را در اکثر روزهای سال تأمین کند.

افزون بر اینکه کولرهای آبی به دلیل تولید همزمان سرما و رطوبت به لحاظ بهداشتی و درمانی نیز برای مناطق عادی مناسب هستند، همچنین مصرف برق ماهیانه یک کولر آبی تنها حدود ۹۰ تا ۱۲۰ کیلووات ساعت است که سبب خواهد شد مجموع مصرف کولر آبی به همراه سایر تجهیزات منزل، از جمله روشنایی و وسایل برقی یک خانواده مطابق با الگوی مصرف تعریف شده برای این مناطق باشد.

با این وجود در صورت استفاده از کولر گازی در مناطق عادی با الگوی مصرف ۳۰۰ کیلووات در ماه، این معادله به کلی تغییر می‌کند، چرا که مصرف سرمایشی تنها یک دستگاه کولر گازی در یک منزل معمولی حدود ۸۰۰ کیلووات ساعت در ماه برآورد می‌شود.

بنابراین با احتساب سایر مصرف‌های برقی، مصرف ماهانه یک خانواده به حدود ۹۰۰ تا ۱۰۰۰ کیلووات ساعت افزایش پیدا می‌کند که بیش از سه برابر مصرف خانواده‌ای است که از کولر آبی استفاده می‌کند.

مستند به این واقعیت افزایش شدید مصرف برق باعث ورود مشترکان به پلکان‌های بالاتر تعرفه‌ای می‌شود و در حالی که در الگوی مصرف برق، مصرف تا سقف ۳۰۰ کیلووات ساعت با قیمت یارانه ای محاسبه می‌شود و به طور متوسط هر کیلووات ساعت حدود ۱۳۰ تومان هزینه دارد، اما با عبور از این سقف، تعرفه برق مشترکان به صورت پلکانی و تصاعدی افزایش می‌یابد.

بر این اساس تعرفه برق مشترکان خانگی که به ترتیب تا سطح الگو، مازاد بر الگو تا یک و نیم (۱.۵) برابر، مازاد بر آن تا دو و نیم(۲.۵) برابر و میزان مصارف بیش از دو و نیم (۲.۵) برابر مصرف داشته باشند، هزینه تامین برقشان به ترتیب با ضریب‌های نیم (۰.۵)، یک و نیم (۱.۵)، دو و نیم (۲.۵) و پنج (۵) برابر هزینه تأمین برق محاسبه و دریافت می‌شود.

به عنوان نمونه مشترکانی که بیش از ۲.۵ برابر الگو برق مصرف کنند، (برای مناطق عادی با الگوی مصرف ۳۰۰ کیلووات و مصرف عملی بیش از ۷۵۰ کیلووات ساعت) هزینه هر کیلووات ساعت برق ۵ برابر هزینه تأمین برق افزایش پیدا می‌کند که نسبت به تعرفه محاسبه شده برای مشترکان کم مصرف تا ۴۰ برابر گرانتر است و قبوض سنگینی را برای مشترکان پرمصرف به همراه خواهد داشت.

این گزارش اضافه می‌کند کارشناسان تاکید دارند که رعایت الگوی مصرف و استفاده از کولرهای آبی به جای کولرهای گازی در مناطق مناسب، می‌تواند هم از افزایش فشار بر شبکه برق جلوگیری کند و هم هزینه‌های خانوارها را به میزان چشمگیری کاهش دهد. در غیر این صورت، مصرف بالای برق در فصل گرم همچنان یکی از چالش‌های اصلی مدیریت انرژی کشور خواهد بود و پایداری شبکه را با چالش های جدی رو به رو می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا