قدرت‌نمایی مالی قطر با پشتوانه گاز؛ دوحه میزبان بزرگان سرمایه‌گذاری جهان شد

مجمع جهانی اقتصادی قطر امروز درحالی در دوحه قطر آغاز شد که این کشور به تازگی تعهد اقتصادی به مبلغ 1.2 تریلیون دلار با آمریکا امضا کرده است.

به گزارش تجارت ایده‌آل، در آغاز دور دوم دونالد ترامپ به عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا، عربستان سعودی وعده سرمایه‌گذاری ۶۰۰ میلیارد دلاری را ارائه و هم‌زمان امارات متحده عربی اعلام کرد که در طول یک دهه آینده ۱.۴ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خواهد کرد. کشور همسایه قطر که به دلیل ذخایر عظیم گازی‌ یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان است، اما در آن زمان به صورت عمومی چیزی اعلام نکرد.

ورود قطر به رقابت سرمایه‌گذاری در آمریکا

اما این مساله هفته گذشته در زمان بازدید ترامپ از این منطقه تغییر کرد. دوحه و واشنگتن از یک تعهد اقتصادی ۱.۲ تریلیون و قراردادهایی چون برنامه ۹۶ میلیارد دلاری شرکت هواپیمایی قطر برای خرید ۲۱۰ بوئیک ۷۸۷ دریم لاینر و 777X رونمایی کردند. اما یک خبر بسیار چشمگیر بود؛ سازمان سرمایه‌گذاری قطر (QIA) قصد دارد تا در طول دهه آینده ۵۰۰ میلیارد دلار در اقتصاد آمریکا سرمایه‌گذاری کند.

قدرت‌نمایی صندوق سرمایه‌گذاری قطر

۵۰۰ میلیارد دلار تقریبا برابر با دارایی‌های ۵۲۴ میلیارد دلاری است که در حال حاضر تحت مدیریت صندوق سرمایه‌گذاری قطر قرار دارد؛ انتخاب حوزه‌های مورد نظر نیز سبب‌شده این تعهد توجه زیادی را به خود جلب کند. به گفته محمد السویدی، مدیر اجرایی ارشد سازمان سرمایه‌گذاری قطر، این سازمان حوزه‌هایی چون «هوش مصنوعی» و «خدمات درمانی» را هدف قرار داده است، در حالی‌که با برنامه ترامپ برای صنعتی‌کردن ایالات متحده هم‌سو خواهد شد. او افزود: فضای فعلی سیاستگذاری آمریکا، جهت امیدوارکننده‌تری را برای سرمایه‌گذاری ارائه می‌دهد.

مجمع اقتصادی دوحه؛ ویترینی برای بلندپروازی‌های جدید

این گفته‌ها، از اولین سخنان او از زمان روی کار آمدن به‌عنوان رئیس سازمان سرمایه گذاری قطر در اواخر سال گذشته است. سخنرانی السویدی در این هفته در «مجمع اقتصادی قطر»، بینش بیشتری در مورد برنامه‌های این کشور غنی از گاز ایجاد خواهد کرد. این رویداد، که از امروز آغاز می‌شود، همچنین میزبان مدیران ارشد شرکت‌ها از سراسر جهان و چهره‌های کلیدی نزدیک به ترامپ، از جمله پسرش اریک و ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا است.

افزایش درآمدهای گازی؛ موتور محرک صندوق سرمایه‌گذاری

«نشست سالانه سرمایه‌گذاری دوحه» در مقطعی حساس برای این کشور برگزار می‌شود. انتظار می‌رود برنامه قطر برای افزایش تولید گاز طبیعی، سالانه بیش از ۳۰ میلیارد دلار به درآمدهای دولتی اضافه کند؛ بخشی از این درآمد نیز به صندوق سرمایه‌گذاری دولتی این کشور تزریق خواهد شد.

همچنین مؤسسه Global SWF پیش‌بینی می‌کند که دارایی‌های صندوق سرمایه‌گذاری قطر تا سال ۲۰۳۰ به ۹۰۵ میلیارد دلار برسد؛ رقمی که این صندوق را در کنار بازیگران بزرگ منطقه‌ای مانند صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان سعودی و سازمان سرمایه‌گذاری ابوظبی قرار می‌دهد.

تمرکز بر معاملات بزرگ‌تر؛ استراتژی تازه QIA

در همین حال، السویدی در حال آماده‌سازی این صندوق برای سرمایه‌گذاری‌های بزرگ‌تر است. او قصد دارد صندوق را به سمت تامین سرمایه برای شرکت‌های بزرگ، خرید سهام در شرکت‌های بورسی و تمرکز بر معاملات کلان سوق دهد. به گفته السویدی، «در حوزه سرمایه‌گذاری خصوصی، توان انجام معاملات چند میلیارد دلاری وجود دارد، اما در عین حال می‌توانیم انعطاف‌پذیر بمانیم؛ در حوزه سهام عمومی نیز می‌توانیم وارد معاملات بزرگ شویم».

پیشروی سریع صندوق سرمایه‌گذاری قطر در راستای تلاش‌های این کشور برای پیوستن به رقابت بر سر سلطه مالی در منطقه نیز قرار می‌گیرد. شرکت‌های بزرگ جهانی نیز از همین حالا توجه خود را معطوف کرده‌اند: شرکت سرمایه‌گذاری «بی کپیتال» متعلق به «ادواردو ساورین» اوایل امسال از برنامه خود برای افتتاح دفتر در قطر پرده برداشت. چند روز بعد، شرکت گلوبال اینفروستراکچر پارتنر که زیرمجموعه شرکت بلک‌راک است نیز از تصمیم خود برای حضور در دوحه خبر داد.

صف طولانی تعهدات در سفر منطقه‌ای ترامپ

بازدید دونالد ترامپ از دوحه پس از سفر او به ریاض و ابوظبی انجام شد و بخشی از اولین تور خارجی برنامه‌ریزی شده او از زمان بازگشت به کاخ‌سفید بود. این سفر هدفی روشن داشت؛ بستن قراردادهای بزرگ.

وعده‌های بلندپروازانه عربستان زیر سایه هزینه‌های داخلی

ترامپ و محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در ریاض از تعهد یک تریلیون دلاری در قراردادهای تجاری رونمایی کردند. گرچه، امید ترامپ برای اجرایی‌کردن این سرمایه‌گذاری‌ها ممکن است با برنامه پرهزینه عربستان برای تنوع‌بخشی به اقتصادش برخورد کند.

بر اساس تخمین‌های جمع‌آوری شده توسط بلومبرگ، انتظار می‌رود تلاش محمد بن‌سلمان برای تحول اقتصاد وابسته به نفت عربستان به حدود ۲ تریلیون دلار سرمایه‌گذاری نیاز داشته باشد. شهر آینده‌نگر نئوم، به عنوان محور اصلی چشم‌انداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی احتمالا بیش از ۱.۵ تریلیون هزینه به‌دنبال خواهد داشت. پادشاهی عربستان همچنین متعهد به میزبانی چندین رویداد جهان است که به سرمایه‌گذاری‌هایی در مقیاس بزرگ نیاز دارند؛ از جمله اکسپوی جهای ۲۰۳۰ و جام جهان فوتبال در ۲۰۳۴.

امارات و آینده‌ای فناورانه با پشتوانه سرمایه‌گذاری عظیم

ترامپ در امارات متحده عربی نیز از توافق‌هایی به ارزش ۲۰۰ میلیارد دلار رونمایی کرد که حوزه‌هایی چون هوش مصنوعی، انرژی و آلومینیوم را در بر می‌گیرد. این توافق‌ها بر پایه تعهد پیشین امارات برای سرمایه‌گذاری ۱.۴ تریلیون دلاری در آمریکا طی دهه آینده بنا شده‌اند؛ سرمایه‌گذاری‌هایی که شامل زیرساخت‌های هوش مصنوعی، نیمه‌رساناها و تولید پیشرفته هستند و بخشی از توافقی است که در ماه مارس طی دیداری با مشاور امنیت ملی امارات، شیخ طحنون بن زاید آل‌نهیان حاصل شد.

انتظار می‌رود جاه‌طلبی‌های فناورانه امارات با پروژه‌ای بزرگ شتاب بگیرد. شرکت OpenAI قصد دارد در ساخت یک مجموعه پردازش داده با ظرفیت ۵ گیگاوات در ابوظبی همکاری کند؛ طرحی که می‌تواند به یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های این حوزه در جهان تبدیل شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا