
طرح حذف چهار صفر از پول ملی آغاز شد؟
با ورود به سال ۱۴۰۴، نشانههای تازهای از تغییر واحد پول ملی نمایان شده است. انتشار اسکناس ۲ میلیون ریالی از آمادهسازی زیرساختها حکایت دارد.
به گزارش تجارت ایدهآل، با کاهش ارزش پول ملی در سالهای اخیر، موضوع حذف چهار صفر از ریال بار دیگر به کانون توجه سیاستگذاران بازگشته است. این بحث که سابقهای طولانی دارد، حالا با ورود به سال ۱۴۰۴ در نقطهای حساس قرار گرفته و این پرسش را مطرح میکند که آیا دولت و مجلس سرانجام به یک تصمیم نهایی خواهند رسید، یا این ماجرا همچنان در چرخه بیپایان وعده و انتظار باقی میماند؟
تابناک نوشت: نگاهی به گذشته نشان میدهد که ایده حذف صفرها برای نخستینبار در سال ۱۳۷۲ مطرح شد و در دولتهای مختلف، از احمدینژاد تا روحانی، بارها مورد بررسی قرار گرفت. حتی در سال ۱۳۹۷، ایرانچکهای ۵۰ هزار تومانی با صفرهای کمرنگشده منتشر شد که به شایعات پیرامون این تغییر دامن زد. اما در نهایت این تلاشها در پیچوخم تصمیمگیریهای کلان گم شد و هیچگاه به ایستگاه پایانی نرسید.
در مرداد ۱۳۹۸، دولت وقت لایحهای برای تغییر واحد پول ملی از ریال به تومان و حذف چهار صفر را تصویب کرد. اما اگرچه این لایحه کمتر از یک سال بعد در مجلس نیز تأیید شد، ایرادهای شورای نگهبان مانع از اجرای آن شد. با تغییر دولت در سال ۱۴۰۰، این طرح عملاً بایگانی شد، تا اینکه اخیراً بار دیگر در فضای رسانهای کشور مطرح شده است. در همین راستا، چند ماه قبل، شهرام دبیری، معاون پارلمانی رئیسجمهور، اعلام کرد که دولت لایحه جدیدی ارائه نکرده و همان لایحه قبلی در دستور کار کمیسیون اقتصادی مجلس قرار دارد.
اسکناس ۲ میلیون ریالی معادل ۲۰۰ تومان می شود؟
نکته جالبتوجه اینکه در روزهای پایانی سال ۱۴۰۳، بانک مرکزی ازانتشار اسکناس جدید ۲ میلیون ریالی خبر داد، اسکناسی که در صورت حذف چهار صفر، معادل ۲۰۰ تومان می شود. به بیان دیگر، این اقدام دقیقاً در راستای همان لایحهای است که در بند الف ماده واحده آن آمده است: واحد پول ایران، تومان است و هر تومان برابر ۱۰ هزار ریال و معادل ۱۰۰ پارسه است. با این حساب، اسکناس ۲ میلیون ریالی همان ۲۰۰ تومانی جدید می شود.
این موضوع از یکسو میتواند نشانهای از آمادهسازی زیرساختها برای اجرای طرح باشد و از سوی دیگر این پرسش را مطرح میکند که چرا وقتی مقدمات عملی شدن این تصمیم در حال اجراست، همچنان خبری از تصویب نهایی نیست؟ آیا حذف صفرها، مثل بسیاری از اصلاحات اقتصادی دیگر، درگیر مصلحتسنجیهای بیپایان شده است؟
از نظر اقتصادی، حذف صفرها تأثیر مستقیمی بر قدرت خرید مردم ندارد، اما میتواند در تسهیل مبادلات، کاهش هزینههای چاپ اسکناس و بهبود ثبتهای مالی مفید باشد. با این حال، چالشهایی مانند هزینه جایگزینی اسکناسها، تغییر نرمافزارهای حسابداری و احتمال گرد شدن قیمتها به سمت بالا نیز مطرح است.
ایران نخستین کشوری نیست که به فکر چنین اصلاحاتی افتاده است. از دهه ۱۹۶۰ تاکنون، بیش از ۷۰ کشور در حال توسعه اقدام به حذف صفرها کردهاند. برزیل، یوگسلاوی و آرژانتین از جمله کشورهایی هستند که چندینبار این روند را تکرار کردهاند.
حال باید دید که در سال ۱۴۰۴، آیا این اصلاح پولی به مرحله اجرا میرسد یا باز هم سرنوشتی مشابه سالهای گذشته پیدا خواهد کرد؟ انتشار اسکناس ۲ میلیون ریالی نشان میدهد که بانک مرکزی دستکم در حال آمادهسازی بسترهای لازم برای این تحول احتمالی است. اما پرسش اصلی همچنان باقی است: آیا اینبار هم همهچیز در حد طرح و ایده باقی میماند یا بالاخره یک تصمیم قاطع گرفته خواهد شد؟
منبع: خبرآنلاین
درود تصورات وتوهم های اشتباه مملکت را به نابودی میکشانید حذف ۴ تا صفر هیچ کمکی به اقتصاد ایران ومردم نمی کند چرا یک شهروند ملکش،را فروخته تو بانک گذاشته ۵۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ پنجاه میلیارد پولش تو بانکه با این طرح باید از بانک ۵ میلیون تومان بگیرد طرف درجا سکته میکنه یا اینکه برنج کیلویی ۲۰۰۰۰۰ تومان میشود کیلیویی ۲ تومان حقوق میگیره ماهی ۱۵۰۰۰۰۰۰ تومان میشود ۱۵۰۰ تومان نتنها هیچ تاثیری نداره بلکه کلاهبرداری روانشناسی صد برابر میشه چون ذهنیت ما تو میلیارد خطور میکنه پراید ۴۰۰.۰۰۰.۰۰۰ میلیونی بشود ۴۰۰ هزارتومان قطعات یدکی تمام محصولات وقتی ۴ صفر برداشته بشود برای کلاهبرداران زمینه آزاد میگردد زمان برداشتن ۴ صفر زمانی باید باشد که پول تو دست مردم نیست ورکوردباید بشود تا بشود ۴ صفررا برداشت حقوق جدید ۱۵۰۰ تومان دلار ۱۰ تومان میشود ۱۵۰ دلار خرید یا حقوق ۱۵۰۰۰.۰۰۰ میلیون تومان دلار ۱۰۰.۰۰۰ هزارتومان میشود ۱۵۰ دلار خرید چه فرقی کرد
درود تصورات وتوهم های اشتباه مملکت را به نابودی میکشانید حذف ۴ تا صفر هیچ کمکی به اقتصاد ایران ومردم نمی کند چرا هیچ فرقی تو اقتصاد نداره حقوق ماهی ۲۰.۰۰۰.۰۰۰ تومان دلار ۱۰۰.۰۰۰ هزارتومان میشود ۲۰۰ دلار خرید به نرخ حذف ۴ صفر حقوق ۲۰۰۰ تومان دلار ۱۰ تومان میشود ۲۰۰ دلار خرید چه فرقی کرد هیچ
درود تصورات وتوهم های اشتباه مملکت را به نابودی میکشانید حذف ۴ تا صفر هیچ کمکی به اقتصاد ایران ومردم نمی کند چرا هیچ فرقی تو اقتصاد نداره حقوق ماهی ۲۰.۰۰۰.۰۰۰ تومان دلار ۱۰۰.۰۰۰ هزارتومان میشود ۲۰۰ دلار خرید به نرخ حذف ۴ صفر حقوق ۲۰۰۰ تومان دلار ۱۰ تومان میشود ۲۰۰ دلار خرید چه فرقی کرد هیچ فقط کلاهبرداران با این طرح خیلی راحت سرمایه اتان را میخورند
حذف اتباع افغانستان مرز اسلام ترمز بریده مسولین خوابید ترمز دستی بکشید با درودو احترام حقوق بشری که نقض کننده حقوق بشر ی شود و جامعه کارگری ایرانیان را به خاک وخون بکشد وامنیت شغلی و اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی و سیاسی و فرصت های شغلی و شکاف طبقاتی وترکیب جمعیت ایرانیان وکیفیت تحصیل وباعث بیثباتی وتنش درمسکن واقتصادواشتغال وزاد وولد ورفاه ایرانیان وتورم وگرانی ومعضلات اجتماعی شود وتجاوز به حد مرز کارگران واقشار آسیب پذیر وفقرا وتنگ دستان جامعه کارگری ایران شود وحق آب و خاک هموطنان را بگیرد حق الناس ووطن فروشی وظلم وستم وتاراج کردن سفره ایرانیان است یک چهارم مردم افغانستان سرگردان مدیریت نشده در همه عرصه های کشور برابر با چند استان کشور یا چند کشور حاشیه خلیج فارس نگاهی به هزینه جمع آوری زباله های این چند کشورکه به ایران اضافه شده نگاه کنید چه برسد به خورد و خوراک وزیر ساخت ها وسوخت ومسکن ومواد یارانه ای ودارو ووو.. همه از جیب وخون وکار ومیعشت وامرار معاش ایرانیان با رها کردن میلیون افغانستانی سرگردان در ایران مایه گذاشته میشود و با این زاد وولد وو ورود اتباع افغانستان آینده کشور مثل فلسطین میشود وما کارگران فصلی شیراز وکشور واقشار آسیب پذیر وفقرا وتنگ دستان و ایرانیان قربانیان حقوق بشر و رحم و انسانیت و احساس بیجا وغیرت وسیاست و ایرانی نژاد پرست نیست واورگان و پناهندگان ودین واسلام و گرفتن پول ودلار وارز از سازمان ملل متحد و نهادها و… مسولین ومیز نشینان و مردمانی هستیم که با رحم و انسانیت و احساس بیجا باعث ورود میلیون افغانستانی به کشور شده واز خون ونان و کار وامرارمعاش ومیعشت ومسکن وکاهش زاد وولد وترکیب جمعیت ایرانیان وکیفیت تحصیل ووو.. میخواهند بزرگی و همسایگی واجرا حقوق بشر وکمک بشر دوستانه کنند مسولین اگر اتباع افغانستان سود آور است چرا بار آنان بر دوش مردم وفقرا وتنگ دستان جامعه کارگری ایران است ارز ودلار از سازمان پناهندگان به کام دولت ومیز نشینان و اختلاس گران مایه از امرار معاش مردم این عدالت است یا وطن فروشی یا خیانت یا حق الناس وتجاوز به حد مرز وحق آب و خاک ایرانیان فقرا تنگ دستان جامعه کارگری است مسولین از نان زن بچه خود مایه بگذارید با این بیکاری وتورم وگرانی و شکاف طبقاتی و.. شما که گره گشایی در کار کارگران واقشار آسیب پذیر وفقرا وتنگ دستان جامعه کارگری ایرانیان نمی کنید حداقل با میلیون افغانستانی سرگردان مدیریت نشده در همه عرصه ها کشور سنگ اندازی واز خون ونان وکار وامرار معاش ایرانیان مایه نگذارید با تشکر قربانیان حقوق بشر