شهاب حسینی: باید به اصل گمشده فیلمنامه‌نویسی بازگردیم

شهاب حسینی: در حرفه کاری ما این اصل به فیلمنامه برمی‌گردد. از حدود ۲۰ سال پیش با حسام فرهمند آشنایی دارم و او در این چند سال تمرین و ممارست کرد و تدوین و ریتم را بلد است

به گزارش تجارت ایده‌آل، اکران فیلم «رها» در اولین سانس از سومین روز جشنواره فیلم فجر تا حدودی توانست یخ دو روز گذشته را آب کند و باعث شود تماشاگران فیلمی نسبتاً خوب ببینند.

«رها» به کارگردانی حسام فرهمند و بازی شهاب حسینی و غزل شاکری با سوژه‌ای اجتماعی در برج میلاد اکران شد و مورد توجه اهالی رسانه و منتقدان هم قرار گرفت. پس از اکران فیلم، نشست خبری فیلم «رها» با حضور عوامل فیلم برگزار شد.

فیلمی تلخ، اما قصه‌گو

کارگردان فیلم درباره سوژه تلخ فیلم گفت: من دیروز فیلم را در دو سانس با مردم تماشا کردم و جالب بود که همه می‌گفتند، فیلم تلخ است، اما سیاه‌نمایی ندارد. من از ابتدای ساخت این فیلم به همه دوستان و همکاران گفتم که «رها» قرار است فیلمی قصه‌گو باشد و ملودرام داستان بر این اساس شکل گرفت. علی حسینی درباره اینکه چرا فیلم دوربین مداربسته از دید پلیس پنهان ماند، توضیح داد: به این دلیل که دفعه اولی که به تعمیرگاه می‌روند، پلیس شک نمی‌کند که دوربین‌های مداربسته را چک کند و پاسخش را از تاریخ مراجعه به تعمیرگاه دریافت می‌کند. غزل شاکری درباره همکاری با کارگردان فیلم اولی گفت: در جلسه اول این اطمینان برایم حاصل شد که این فیلم نمی‌تواند از یک استانداردی پایین‌تر باشد. همچنین حضور آقای شهاب حسینی هم در فیلم قطعی شده‌بود. در آن زمان اتفاقات شخصی بسیار تلخی در زندگی‌ام رخ داد، حتی تلخ‌تر از چیزی که در فیلم تماشا کردید و تمام گروه بسیار همراه من بودند.

توجه به فیلمنامه

شهاب حسینی نیز در پاسخ به این پرسش بیان کرد: هر کسی کو دور ماند از اصل خویش / باز جوید روزگار وصل خویش. این اصل در زندگی شخصی هرکسی یک جوری تعریف می‌شود، اما در حرفه کاری ما این اصل به فیلمنامه برمی‌گردد. از حدود ۲۰ سال پیش با حسام فرهمند آشنایی دارم و او در این چند سال تمرین و ممارست کرد و تدوین و ریتم را بلد است. وی تأکید کرد: این فیلم با یک سوم هزینه یک فیلم نرمال در ۳۷ روز فیلمبرداری می‌شود. امیدوارم این اصل به هنر‌های نمایشی ما برگردد که همه چیز مبتنی بر فیلمنامه باشد. خانی عنوان کرد: وقتی حسام فرهمند با این فیلمنامه به من مراجعه کرد، بسیار از آن خوشم آمد. ساخت فیلم ملودرام قطعاً برای هر تهیه‌کننده‌ای ریسک است و من نیز مجبور شدم بخشی از بودجه فیلم را خودم تأمین کنم.

حسین علیزاده بیان کرد: هر پروژه‌ای یک مربی خوب نیاز دارد و این مربی به کارگردانی برمی‌گردد که چگونه بازیگرانش را انتخاب کند. فیلمبردار و طراح صحنه مکمل یکدیگر هستند، اگر این افراد یکدیگر را تکمیل کنند، اتفاقات خوبی رقم می‌خورد. من دوست دارم طراحی صحنه فیلم به شکلی باشد که بازیگران حس کنند در خانه خودشان حضور دارند.

سؤال خبرنگار روزنامه جوان

فرهمند در پاسخ به سؤال خبرنگار روزنامه جوان درباره یک‌دست نبودن بازی بازیگران فیلم و ضعف بازی بازیگران جوان توضیح داد: تأکید من از ابتدا برای انتخاب بازیگران جوان این بود که با بازیگرانی کار کنیم که شناخته شده نیستند، اما در تئاتر و فیلم کوتاه فعالیت داشته‌اند. غزل شاکری گفت: به نظر ما بازی بازیگران جوان هم خیلی خوب بود.

شهاب حسینی نیز تأکید کرد: ارزش کار بازیگر بزرگ در هماهنگی با بازیگران دیگر مشخص می‌شود و مدیون بازیگرانی است که پاس درست به او می‌دهد. من مدیون همه بازیگران این فیلم هستم.

فرهمند درباره گرته‌برداری از اتفاقات واقعی گفت: کل فیلم برگرفته از داستان واقعی نیست، اما هر کدام از عناصر فیلم گرته‌برداری از داستان‌های واقعی است، حتی داستان گیر افتادن رها در کانال کولر.

فیلمی با موضوعی انسانی

فیلم «بچه مردم» دومین فیلمی بود که برای اهالی رسانه اکران شد. این فیلم با موضوعی انسانی و عاطفی شهدای بهزیستی را محور داستان خود قرار داده بود. «بچه مردم» نخستین تجربه کارگردانی سینمایی محمود کریمی، مستندساز شناخته‌شده کشور به شمار می‌رود. در ابتدای این نشست، محمود کریمی کارگردان گفت: این فیلم بر اساس دغدغه چندین و چند ساله یوسف اصلانی است که زندگی خود را در راه بچه‌های بهزیستی صرف کرده‌است، ساخته شد. او روزی با پرونده‌ای روبه‌رو می‌شود از بچه‌های بهزیستی که به جبهه رفته‌اند. هسته اصلی داستان و ایده کلی از این دغدغه گرفته شد، اما نود درصد فیلمنامه بر اساس تخیل و قصه‌پردازی ما پیش رفت. محمود کریمی در ادامه درباره چگونگی نامگذاری فیلم نیز توضیح داد: ابتدا در یک جلسه ما درباره موضوع حرف زدیم و صحبت از «بچه مردم» شد. ما آن را به عنوان نام موقت انتخاب کردیم. کمی بعد با جست‌و‌جو در اینترنت متوجه شدیم جلال آل‌احمد نویسنده، نیز کتابی با همین عنوان دارد که موضوع آن متفاوت از فیلم ما بود، بنابراین همین عنوان را به‌عنوان نام اصلی فیلم انتخاب کردیم.

سید علی احمدی، تهیه‌کننده نیز بیان کرد: یوسف اصلانی سال‌ها به بچه‌های پرورشگاهی کمک کرد و سال‌های طولانی در این حوزه کار کرده و حتی شیرخوارگاهی برای بچه‌ها احداث کرده‌است. شنیدن روایت‌های او از حضور این بچه‌ها در جبهه‌های جنگ باعث شد که به ساخت فیلم ترغیب شویم.

یوسف اصلانی، ایده‌پرداز و نیکوکار گفت: این فیلم آرزوی بیست و چند سال من بود. تا هم امید و انگیزه برای بچه‌های بهزیستی شکل بگیرد و هم این جریان آگاهی‌رسانی شود. در مجموعه «بهشت امام رضا (ع)» خود من ۳۰۰ بچه را بزرگ کرده‌ام و باید بگویم در این بچه‌ها تعداد بزه بسیار کم و تعداد بچه‌های موفق بسیار زیاد است. در دوران جنگ ۸۵۰ کودک در بهزیستی زندگی می‌کردند و ۸۵ نفر آنها به جبهه رفته و شهید شدند؛ یعنی بیش از ۱۰ درصد یک خانواده. باید نگاه مردم به بچه‌های بهزیستی تغییر کند. من برای ساخته‌شدن این ایده بار‌ها تلاش کردم، اما به ثمر ننشست تا زمانی که با سید علی احمدی آشنا شدم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا