زائران اربعین هنگام صرف غذا این نکات مهم را در نظر داشته باشند!

زائران باید توجه کنند که به دلیل نبود بیمارستان و امکانات درمانی در حین سفر زیارتی اربعین نباید با یک انتخاب ناآگاهانه در غذا خوردن، سلامت و حتی جان خود را به خطر انداخت.

به گزارش تجارت ایده‌آل، تغذیه مناسب در پیاده‌روی اربعین برای حفظ سلامتی و انرژی ضروری است. به زائران اربعین توصیه می‌شود از غذاهای سالم و مقوی، نوشیدنی‌های خنک و میوه‌های تازه استفاده کنید. از مصرف غذاهای پرچرب، شور و سنگین خودداری کنید و حتما بهداشت مواد غذایی را رعایت کنید.

برای پی بردن به علت بیماری‌های ناشی از تغذیه غلط و غذاهای مناسبی که باید در یک سفر طولانی نظیرسفر زیارتی اربعین مصرف کرد، گفت و گویی با دکتر منصور رضایی، متخصص تغذیه انجام داده‌ایم که در پی می‌آید.

آب به آب شدن

رضایی با بیان اینکه از گذشته‌های دور سفر از یک منطقه‌ای به منطقه جغرافیایی دیگر را به اصطلاح آب به اب شدن می‌گفتند، می‌گوید: فرد مسافر به عنوان زائران اربعین، گردشگر، دانشجو یا سرباز در جریان سفر خود از منطقه‌ای با یک آب هوای خاص وارد منطقه‌ای با آب و هوای متفاوت می‌شود. در زمان‌های گذشته به این جابه جایی از نظر آب و هوایی و مکانی آب به آب شدن می‌گفتند که مهم‌ترین نشانه گوارشی آن نیز اسهال یا بیرون روی بود. بعدها پزشکان متوجه شدند این اتفاق بر اثر از بین رفتن باکتری‌های مفید به دلیل استرس رخ می‌دهد. هر نوع استرسی در زمان امتحان، دانشجویی، جابه جایی خانه، سربازی، و سفر می‌تواند باکتری‌های مهم روده را از بین ببرد. زمانی که باکتری‌های مفید روده یعنی پروبیوتیک‌ها نباشند، سرعت رشد باکتری‌های بیماری‌زا بیشتر می‌شود این وضعیت علائمی مانند یبوست یا اسهال یا اسهال – یبوست را به صورت متناوب ایجاد می‌کند. بیشترین این علائم در مسافرت‌ها بروز پیدا می‌کند. افرادی که مسافرت می‌روند علائمی نظیر دل‌پیچه دل درد، تهوع و استفراغ دارند. به این آب به آب شدن در مسافرتی مانند اربعین و مسافرت‌های تابستانی بیشتر نمود پیدا می‌کند.

تاثیر استرس بر تغذیه و گوارش

او با اشاره به تاثیر منفی استرس بر گوارش افراد می‌افزاید: بخشی از این استرس‌ها مربوط به دوران سفر هستند، استرس تغییر غذا، استرس تغییر محل خواب، استرس اتوبوس ومسافرت و درس و امتحان، این استرس‌ها باعث می‌شوند باکتری‌های پروبیوتیک روده به حداقل برسد. این باکتری‌های مفید که توسط استرس و داروهایی نظیر آنتی بیوتیک‌ها کم می‌شود برای رشد خود نیاز به پربیوتیک دارد که این پربیوتک‌ها در واقع در مواد غذایی گیاهی و چند قندی وجود دارند که اصطلاحا به آن الیگوساکاریدها می‌گویند که مواد قندی هستند که از ده یا ۱۵ قند تشکیل شده‌اند. این الیگوساکاریدها که در غذاهای گیاهی مانند میوه‌ها، سبزی‌ها و غلات هستند باعث رشد باکتری‌های مفید می‌شوند.

غذای ایده‌آل مسافرت اربعین

رضایی در ادامه توضیح می‌دهد: به منظور رشد با کتری‌های مفید در مسافرت‌ها پیشنهاد می‌کنیم فرد ماست و خیار بخورد که ترکیبی از ماست و میوه و سبزی‌هاست. اگر فرض را بر سردی ماست می‌گیرند آن را با یک ماده غذایی گرم با طبع گرم مانند خرما، فلفل، زردچوبه، نعناع آن را ترکیب می‌کنیم و در نتیجه طبع ماست متعادل می‌شود. پس در ایام سفر مصرف ماست و انواع میوه‌ها و سبزی‌ها به صورت بهداشتی ضرورت دارد. یعنی میوه و سبزی آلوده خود منشا بسیاری از بیماری‌های گوارشی هستند.

چرا بهداشت دست؟

این متخصص با اشاره به اینکه رعایت بهداشت در زمان تغذیه اهمیت ویژه‌ای دارد، می‌گوید: بهداشت دست مهمترین مورد است، به خاطر داشته باشیم که مهمترین راه انتقال میکروب، ویروس و انگل و قارچ بین انسان‌ها همین دست‌های آلوده است. دستی که به کفش‌مان، بدن‌مان، دستگیره و لاستیک خودرو و به در رو دیوار خورده، آلوده است. بنابراین قبل از خوردن هر ماده غذایی فرقی نمی‌کند صبحانه، ناهار، شام یا میان وعده باشد، مهم است که بهداشت دست را رعایت کنیم. چرا که دست‌ها راه ورود خیلی از میکروب‌های محبطی به بدن هستند.

بهداشت مواد غذایی

او درباره بهداشت مواد غذایی نیز می‌گوید: در کنار غذای ما همواره باید ترکیبی از ماست و میوه‌ها و سبزی‌ها وجود داشته باشد سعی کنید در حین مسافرت یا اصلا سالاد د مصرف نکنید یا اگر هم مصرف می‌کنید خیلی کم و در رستوران‌های شناخته شده مصرف کنید. حفظ بهداشت سالاد که یک ماده غذایی خام است و حرارت هم نمی‌بیند خیلی سخت است. ماست و بورانی ماست ازسالاد سالم‌تر هستند. دوغ هم جایگزین بهتری برای نوشابه است. باید در مجموع از نگهداربی، انبارداری گرفته تا پخت و پز بهداشت غذا را رعایت کنیم.

غذاهایی که نباید خورد

رضایی به مواد غذایی نامناسب برای زمان سفر نیز اشاره کرد و گفت: غذاهای نیم پز مانند تخم مرغ عسلی و مانند انواع کباب‌ها نظیر برگ، جوجه و کوبیده و غذاهای غیر خورشتی می‌توانند برای زائران تولید خطر کند. این غذاها می‌توانند عامل برخی از عوامل بیماری‌زا شوند. مسافرها معمولا دچار یبوست می‌شوند پس باید میوه و سبزی و غذاهای فیبر دار مصرف کنیم که دچار یبوست نشویم. برای پیشگیری از اسهال در سفر هم باید ماست مصرف کنیم. در طول دوران سفر زیارتی اربعین حتما باید مایعات مصرف کنیم. غذاهای آبدار مانند میوه، سبزی، آش، سوپ، و لبینات بخوریم که آباز دست رفته بدن در جریان تعریق جبران شود. اگر آب از دست رفته ناشی از تعریق جبران نشود بحث گرما زدگی مطرح می‌شود.

منبع: همشهری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا