
راز انفجار بندر شهیدرجایی کشف شد؟ | سرنخ علت حادثه پیدا شد
انفجار بندر شهیدرجایی ناشی از آتشسوزی در اسکله سینا و سرایت به کانتینرهای حامل مواد قابل اشتعال رخ داد. ضعف در استانداردهای ایمنی، ابعاد حادثه را گستردهتر کرده است.
به گزارش تجارت ایده آل؛ انفجار در بندر شهیدرجایی یک رخداد کمسابقه بندری است که ظاهرا بهدنبال وقوع یک آتشسوزی در محدوده اسکله کانتینری موسوم به «سینا» و سرایت فوری آن به محمولههای حاوی مواد قابلاشتعال رخداد.
بررسی پروتکلهای ایمنی بنادر کشورهای توسعهیافته نشان می دهد، آنها با توجه به دامنه وسیع زیان اقتصادی ناشی از حریق احتمالی، بر «پیشگیری» متمرکز شدهاند. بر این اساس همه بنادر باید همپای طرح اضطراری مهار حریق، یک طرح مناسب برای پیشگیری نیز داشته باشند.
بنادر دنیا در فازهای توسعه بهمنظور ارتقای ضریب ایمنی، انواعی از دوربینهای حرارتی و نمایشی را به شکل ثابت و متحرک بهکار میگیرند تا هر نوع حریق احتمالی در داخل محتوای یک کانتینر را در نطفه شناسایی و از بروز فاجعه جلوگیری کنند.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی شهر تهران گفته کانون اصلی حریق در منطقهای از کانتینرها قرار داشت که دچار بیشترین شدت آتشسوزی شدهبودند.
این کانتینرها تحتتاثیر حرارت بالا دچار «حبس حرارتی» شده و در نهایت این موضوع موجب انفجار شد. این یعنی در صورتیکه تجهیزات بررسی وضعیت حرارتی داخل کانتینرها وجود داشته و به شکل فعال در مورد محمولههایی که حاوی مواد قابلاشتعال بوده، مورداستفاده قرار میگرفت، این حبس حرارتی اصلا اتفاق نمیافتاد.
محتوای آییننامه ایمنی در بنادر نشان میدهد وقوع این حادثه میتواند از سه علت نشاتگرفته باشد.
علت نخست احتمالی فقدان تجهیزات پیشگیرانه از وقوع حریق مهیب در محوطههای بندرگاهی در بندر شهیدرجایی است. یکی از این تجهیزات «دوربینهای حرارتی» است.
علت احتمالی دیگر، دپوی غیرایمن کانتینرهای محتوی مواد قابلاشتعال و انفجار بدون رعایت ضوابط مربوطه در اینخصوص است.
علت دیگر هم این است که ممکن است محتویات خطرناک محمولهای که عامل انفجار بوده، به هر دلیل بهدرستی اظهار نشده باشد. در اینصورت صاحب بار باید بهعنوان مقصر یا یکی از مقصران اصلی شنبه سیاه بندر شهیدرجایی معرفی شود.
منبع دنیای اقتصاد