دلایل حذف فرش ایرانی از بازار جهانی

رئیس کمیسیون فرش اتاق بازرگانی ایران گفت که تغییر سلیقه نسل جدید اروپا نسبت به فرش ایرانی عامل اصلی کاهش تقاضا برای این محصول در آلمان بوده است.

به گزارش تجارت ایده‌آل، مرتضی حاجی آقامیری، رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران، در پاسخ به کاهش چشمگیر صادرات فرش ایرانی به آلمان، یکی از مقاصد اصلی این کالا، گفت که آلمان و کشورهای آلمانی‌زبان همواره از اصلی‌ترین خریداران فرش دستباف ایرانی بوده‌اند.

او افزود که در حال حاضر، آلمان همچنان یکی از پنج مقصد اصلی صادرات فرش ایران است، اما صادرات این کالا در چند دهه اخیر به شدت کاهش یافته است. در سال ۱۳۷۳، ارزش صادرات فرش دستباف ایرانی ۲ میلیارد و ۱۱۲ میلیون دلار بود، اما این رقم از دهه ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۶ به طور متوسط سالانه به ۵۰۰ میلیون دلار رسید و اکنون به ۴۰ میلیون دلار در سال کاهش یافته است.

حاجی آقامیری تأکید کرد که فرش ایرانی در کشورهای اروپایی دیگری مانند فرانسه، انگلستان و ایتالیا نیز عرضه می‌شود و در میان کشورهای غیراروپایی، امارات مقصد خوبی برای صادرات فرش ایرانی است.

او همچنین اشاره کرد که آلمانی‌ها از زمان‌های دور ارتباط نزدیکی با فرش ایرانی داشته‌اند، به‌طوری‌که دانش فرش‌شناسی در دانشگاه‌های برلین آغاز شد و آلمانی‌ها نخستین کسانی بودند که به صورت علمی بر فرش کار کردند.

تغییر سلیقه نسل جدید اروپا نسبت به فرش ایرانی

رئیس کمیسیون فرش اتاق بازرگانی ایران در ادامه افزود که تغییر سلیقه نسل جدید اروپا نسبت به فرش ایرانی عامل اصلی کاهش تقاضا برای این محصول در آلمان بوده است.

بنا به گزارش ایلنا و به گفته او، این نسل فرش را تنها به عنوان یک زیرانداز می‌بیند که باید در کوتاه‌مدت تعویض شود و حاضر نیستند هزینه زیادی برای خرید یک کالای لوکس مانند فرش ایرانی پرداخت کنند؛ به همین دلیل، فرش‌های ترک و هندی که بیشتر با سلیقه این نسل هم‌خوانی دارند، جایگزین فرش ایرانی شده‌اند.

حاجی آقامیری همچنین به تأثیر تحریم‌ها و سیاست‌های نادرست ارزی داخلی بر کاهش صادرات فرش ایرانی اشاره کرد و گفت: شرایط کنونی نشان می‌دهد که عزمی برای تغییر این وضعیت در میان دولتمردان وجود ندارد.

او در ادامه افزود که در حال حاضر ۴۴ درصد از صادرات فرش جهانی به ایالات متحده آمریکا تعلق دارد، در حالی‌که آمریکا فرش ایران را تحریم کرده است و صنعت فرش ایران تنها می‌تواند بر ۵۶ درصد دیگر بازار هدفگذاری کند.

افزایش صادرات فرش دستباف ایرانی؟

داده‌های رسمی گمرک نیز حاکی از آن است که صادرات فرش ایران در چند سال گذشته کاهش داشته است. بر اساس آمارهای منتشر شده،  ارز ش صادرات فرش ایران از  ۲.۷ میلیارد دلار به کمتر از ۴۰ میلیون دلار در سال ۱۴۰۲ رسیده است. این درحالی که هند توانسته‌ بازار آمریکا را به عنوان بازاری که مقصد ۴۴ درصدی صادرات فرش جهان است را در اختیار بگیرد. این موضوع را مرتضی حاجی ‌آقامیری رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران اعلام کرده است.

اما محمدرضا زارع بُرزشی، سرپرست مرکز ملی صنایع خلاق و فرش ایران در مردادماه سال جاری گفت که در چهار ماهه نخست ۱۴۰۳ یک میلیون و ۳۵۰ متر مربع در سراسر کشور تولید شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشد ۶ درصدی داشته و در این مدت ۱۳ میلیون دلار فرش دستباف صادر شده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا