حراج جدید سکه امروز برگزار میشود+ جزئیات
از ساعت 12 امروز شنبه 24 آذرماه، ربع سکه بهار آزادی ضرب سال 1386، نیم سکه طلای بهار آزادی ضرب سال 1386 و تمام سکه طلای بهار آزادی ضرب سال 1386 بانک مرکزی، بدون بسته بندی در حراج سکه مرکز مبادله عرضه میشود.
به گزارش تجارت ایده آل، حراج سکه به معنای فرآیندی است که در آن سکههای طلا یا انواع دیگری از سکهها بهصورت عمومی و تحت نظارت مراجع مربوطه به فروش میرسند. این حراج معمولاً از سوی بانک مرکزی، سازمانهای دولتی یا نهادهای خصوصی برای تنظیم بازار، تامین منابع مالی یا توزیع سکههای جدید انجام میشود. در ایران، این نوع حراجها معمولا در قالب عرضه سکههای طلا به مردم از سوی بانکهای دولتی یا نهادهایی مانند بانک مرکزی و بهمنظور کنترل قیمت سکه و تنظیم بازار طلا برگزار میشوند.
انواع حراج سکه:
حراج سکهها ممکن است به دو صورت انجام شود:
-
حراج عمومی: در این نوع حراج، افراد مختلف میتوانند در آن شرکت کنند و قیمت پیشنهادی خود را برای خرید سکهها ارائه دهند. این حراجها بهصورت شفاهی یا الکترونیکی برگزار میشوند. به عنوان مثال، در ایران، بانک مرکزی سکههای طلا را از طریق حراج عمومی به بازار عرضه میکند تا تقاضا و عرضه متوازن شود و قیمت سکه در بازار کنترل گردد.
-
حراج اختصاصی: در این نوع حراج، سکهها به گروههای خاصی از افراد یا نهادها عرضه میشود. این حراجها معمولاً برای مقاصدی خاص نظیر ذخیره طلا، سرمایهگذاریهای بلندمدت یا ایجاد نقدینگی انجام میگیرند.
اهداف حراج سکه:
حراج سکه میتواند اهداف مختلفی را دنبال کند که به برخی از آنها اشاره میشود:
-
کنترل قیمت طلا و سکه: یکی از اصلیترین اهداف حراج سکه در ایران و بسیاری از کشورها، تنظیم بازار طلا و سکه است. در شرایطی که قیمتها در بازار آزاد بهشدت نوسان دارد، حراج سکه میتواند بهعنوان ابزاری برای متعادل کردن قیمتها عمل کند. بهویژه در دوران بحران اقتصادی یا افزایش قیمت جهانی طلا، حراج سکه به نهادهای دولتی کمک میکند تا از نوسانات غیرقابل کنترل جلوگیری کنند.
-
تنظیم نقدینگی و جمعآوری منابع مالی: دولتها و بانکهای مرکزی ممکن است از طریق حراج سکه، نقدینگی مورد نیاز خود را تأمین کنند. فروش سکههای طلا میتواند بهعنوان یک روش جذب سرمایه و کاهش فشار نقدینگی در اقتصاد کشور استفاده شود.
-
توزیع سکههای جدید: یکی دیگر از اهداف حراج سکه، توزیع سکههای جدید تولید شده است. این نوع حراجها میتواند بهطور خاص برای مصرفکنندگان خرد باشد و از آنها برای خرید سکهها در مقادیر کوچک دعوت کند.
-
پشتیبانی از بازار طلا: در برخی موارد، حراج سکهها میتواند به حفظ تعادل در بازار طلا و سکه کمک کند. برای مثال، وقتی عرضه سکه در بازار کم است و تقاضا بالا میرود، حراج میتواند به افزایش عرضه کمک کند و از افزایش بیرویه قیمتها جلوگیری نماید.
از ۱۳ اسفند ماه ۱۴۰۲ تاکنون، ۴۶ حراج از طریق سامانه معاملات سکه طلای مرکز مبادله ایران برگزار شده است که طی این حراج ها، در مجموع ۵۶۳ هزار و ۱۷۲ قطعه انواع سکه طلا به متقاضیان تخصیص داده شده است. سهم ربع سکه از این حجم تخصیص ۳۰۵ هزار و ۲۱۹ قطعه، نیم سکه ۹۲ هزار و ۳۰۰ قطعه و تمام سکه ۱۶۵ هزار و ۶۵۳ قطعه است.
متقاضیان شرکت در حراج روز شنبه برای ثبت سفارش میتوانند از طریق سامانه مرکز مبادله ایران به نشانه اینترنتی market.ice.ir اقدام کنند.
شروع جلسه حراج راس ساعت ۱۲، روز شنبه ۲۴ آذرماه است و بازه ثبت سفارش نیز از ساعت ۱۲ الی ۱۴ خواهد بود. بازه نظارت و تخصیص نیز از ساعت ۱۴ تا ۱۶ همان روز است و ساعت ۱۶ نیز نتایج حراج اعلام میشود. متقاضیان جهت اطلاع از نتیجه حراج به سامانه حراج سکه طلای مرکز مبادله ایران مراجعه کنند. شیوه برگزاری حراج نیز از طریق ثبت سفارش و تخصیص بر مبنای اولویت قیمت-زمان انجام میشود.
کلیه اشخاص حقیقی با تابعیت ایرانی بالای ۱۸ سال تمام شمسی میتوانند در این حراج شرکت کنند و حداکثر حجم سفارش و خرید برای هر متقاضی مجموعا ۵ قطعه سکه است. به نحوی که میتوان ۵ قطعه ربع سکه یا ۵ قطعه نیم سکه یا ۵ قطعه تمام سکه، و یا ترکیبی از هر سه شامل تمام سکه، نیم سکه و ربع سکه باشد که جمع هر سه باهم نباید بیش از ۵ قطعه باشد.
متقاضیان توجه داشته باشند که در هر سفارش خود از انواع سکه، صرفاً میتوانند یک سفارش فعال داشته باشند؛ به این معنی که متقاضیان برای ثبت سفارش خرید هر نوع قطعه سکه، فقط یکبار میتوانند تعیین قیمت و تعیین تعداد سکه را انجام دهد.
بازگشت وجه طی ۴۸ ساعت
شایان ذکر است، وجوه باقی مانده در کیف پول تا ۴۸ ساعت روز کاری پس از جلسه حراج به شناسه بانکی(شبا) تعریف شده در حساب کاربری عودت داده می شود. متقاضیان توجه داشته باشند که جهت انجام فرایند بازگشت وجه باقی مانده در کیف پول، باید صرفا یک شناسه بانکی(شبا) مربوط به بانک ملی ایران را در حساب کاربری خود ثبت کنند و این حساب باید متعلق به کاربر باشد.
کارمزد و هزینه های عملیاتی
کارمزد معامله معادل یک در هزار (۰,۱ درصد) ارزش معامله است.
شایان ذکر است، خریدار موظف است در هنگام دریافت سکه طلای خریداریشده از شعبه انتخاب شده در سامانه، به ازای هر قطعه سکه طلا (اعم از سکه تمام، نیم سکه و ربع سکه) مبلغ ۳۰۰ هزار ریال به عنوان هزینه تحویل به شعبه بانک عامل پرداخت کند.
در صورتی که خریدار در مهلت مشمول هزینه انبارداری (۱۴ تا ۲۱ روز کاری از زمان تخصیص سکه طلا) جهت دریافت سکه طلای خریداریشده به شعبه انتخاب شده در سامانه مراجعه کند، باید علاوه بر هزینه تحویل، به ازای هر قطعه سکه طلا (اعم از سکه تمام، نیم سکه و ربع سکه) مبلغ ۵۰۰ هزار ریال به ازای هر روز به عنوان هزینهی انبارداری به شعبه بانک عامل پرداخت کند. خریدار موظف است هزینههای عملیاتی مربوط به بانک عامل (هزینه تحویل و هزینه انبارداری) را به هنگام دریافت سکه طلای خریداریشده به بانک عامل پرداخت کند.
آغاز تحویل سکه از ۳ دیماه
متقاضی میتواند جهت سهولت در دریافت فیزیک سکه از لیست شعب بانک ملی، نزدیک ترین شعبه به محل کار یا سکونت خود را انتخاب کند و الزامی وجود ندارد که متقاضی حتما در شعبه تحویل سکه حساب داشته باشید.
متقاضیان جهت دریافت سکه، به جدول زمانی تحویل سکه توجه داشته باشند. زمان تحویل بدون هزینه انبارداری سکه طلا، در بازه زمانی ۳ الی ۱۰ دیماه است؛ طی این دوره فقط هزینه تحویل از سوی شعب بانک عامل دریافت میشود. هزینه تحویل ۳۰ هزار تومان به ازای هر سکه برای کل دوره خواهد بود.
اشخاصی که طی بازه زمانی ۱۱ الی ۱۸ دیماه برای دریافت سکه اقدام می کنند، باید هزینه انبارداری نیز پرداخت کنند. هزینه انبارداری سکه طلا ۵۰ هزار تومان در هر روز به ازای هر سکه خواهد بود و به شعبه بانک عامل پرداخت میشود؛ این هزینه شامل روزهای تعطیل نیز خواهد بود.