
بهترین نوع رفتار با کودک لجباز
در این مطلب بهترین نوع رفتار با کودک لجباز را بخوانید.
به گزارش تجارت ایدهآل، شناخت ویژگیهای کودک لجباز و دلایل بروز لجبازی
خیلی وقتها وقتی بچهها روی خواستهای اصرار میکنن، ما سریع برچسب لجبازی بهشون میزنیم. اما مهمه که بدونیم تا حدی، اصرار روی خواسته و تلاش برای به دست آوردن چیزی که میخوان، بخشی از روند رشد طبیعی بچههاست. اونها دارن یاد میگیرن که چطور استقلال خودشون رو نشون بدن و دنیای اطرافشون رو کنترل کنن.
یک کودک لجباز معمولاً کسیه که زیاد «نه» میگه، در برابر خواستههای دیگران مقاومت میکنه، حتی اگه اون خواستهها به نفعش باشه، خیلی راحت عصبانی میشه و ممکنه رفتارهایی مثل جیغ زدن، گریه کردن یا حتی پرت کردن وسایل رو از خودش نشون بده. این نشانهها ممکنه در سنین مختلف، شکلهای متفاوتی داشته باشن.
رفتار صحیح برای مدیریت لجبازی کودک لجباز
وقتی با یک کودک لجباز روبرو میشیم، اولین و شاید مهمترین قدم اینه که آرامش خودمون رو حفظ کنیم. میدونم گفتنش راحته، اما وقتی کودک داره جیغ میزنه یا پاش رو به زمین میکوبه، حفظ خونسردی واقعاً کار سختیه. اما یادتون باشه، بچهها آینه رفتار ما هستن.
اگه ما عصبانی بشیم و داد بزنیم، فقط اوضاع رو بدتر میکنیم و بهشون یاد میدیم که این یک روش برای رسیدن به خواسته است. این رفتار صحیح از طرف شما، بهترین الگو برای کودکتونه.
۱. داشتن قوانین واضح و ثابت توی خونه
بچهها نیاز دارن بدونن چه انتظاراتی ازشون میره و حد و مرزها کجاست. وقتی قوانین مشخص باشن و همیشه اجرا بشن، کودک کمتر احساس سردرگمی میکنه و احتمال لجبازی هم کمتر میشه.
۲. حق انتخابهای محدود
وقتی به کودک لجباز اجازه میدیم بین دو یا سه گزینه مشخص انتخاب کنه، حس استقلال و کنترل بیشتری پیدا میکنه. مثلاً به جای اینکه بگید «باید همین الان لباساتو بپوشی»، میتونید بگید «دوست داری اول بلوز آبیت رو بپوشی یا اون سبزه رو؟». با این کار، هم به خواستهتون میرسید و هم کودک احساس میکنه که در تصمیمگیری نقش داشته.
گاهی وقتها هم بهتره بعضی از رفتارهای لجبازانه که خیلی مهم نیستن رو نادیده بگیرید. اگه کودک برای جلب توجه لجبازی میکنه و شما به اون رفتار توجه نشون بدید، در واقع دارید اون رفتار رو تقویت میکنید. به جاش، سعی کنید رفتارهای مثبتش رو بیشتر ببینید و تشویق کنید.
وقتی کودک میبینه که با رفتار صحیح و همکاری، توجه و محبت بیشتری دریافت میکنه، کمکم یاد میگیره که لجبازی راه درستی برای رسیدن به خواستههاش نیست.
راهکارهای عملی برای مدیریت لجبازی کودک
بهتره که بریم سراغ چند تا راهکار عملی که بهتون در مدیریت لجبازی کودک لجباز کمک میکنه و ارتباط موثر شما رو باهاش قویتر میکنه.
۱. به حرفهای کودکتون گوش بدید
منظورم این نیست که فقط سرتون رو تکون بدید و وانمود کنید که دارید گوش میکنید. سعی کنید خودتون رو جای اون بذارید و دنیا رو از دید اون ببینید. حتی اگه خواستهاش از نظر شما منطقی نیست، بهش اجازه بدید حرفش رو کامل بزنه و احساساتش رو بیان کنه.
۲. زبانتون رو مثبت و تشویقی کنید
مثلاً به جای اینکه بگید «اتاقت رو جمع کن، چقدر شلختهای!»، میتونید بگید «عزیزم، اگه اتاقت مرتب باشه، خیلی قشنگتر میشه و راحتتر میتونی وسایلت رو پیدا کنی. بیا با هم شروع کنیم». ببینید چقدر لحن جمله عوض میشه و تأثیر متفاوتی داره. وقتی با کودک لجباز با احترام و مهربونی صحبت میکنید، احتمال اینکه با شما همکاری کنه خیلی بیشتر میشه.
یاد دادن مهارت حل مسئله
۳. مهارت حل مسئله
وقتی کودک با مشکلی روبرو میشه یا به خواستهای نمیرسه، به جای اینکه فقط لجبازی کنه، بهش کمک کنید تا راههای مختلف برای رسیدن به اون خواسته یا پیدا کردن یه راه جایگزین رو بررسی کنه. مثلاً اگه اسباببازیای رو میخواد که الان نمیتونید براش تهیه کنید، با هم فکر کنید که چه کارهای دیگهای میتونید انجام بدید که به همون اندازه براش جالب باشه.
چه زمانی لجبازی کودک لجباز نیاز به توجه تخصصی و مشاوره دارد؟
با همهی این راهکارها و تلاشهایی که برای رفتار صحیح و مدیریت لجبازی انجام میدیم، گاهی وقتها ممکنه حس کنیم که لجبازی کودک لجباز ما از حد طبیعی خارج شده و دیگه به تنهایی از پسش برنمیآیم. مهمه که بدونیم چه زمانی باید از یک متخصص کمک بگیریم.
اگر میبینید که لجبازی کودک خیلی شدیده، یعنی دائماً با همه چیز مخالفت میکنه، به خودش یا دیگران آسیب میزنه، یا این رفتارها روی زندگی روزمرهاش، مثل رفتن به مهدکودک یا مدرسه، تأثیر منفی گذاشته، بهتره با یک مشاور کودک یا روانشناس صحبت کنید.
همچنین، اگه لجبازی با مشکلات دیگهای مثل اضطراب شدید، پرخاشگری زیاد یا مشکلات خواب همراهه، مراجعه به متخصص میتونه خیلی کمککننده باشه. یادتون باشه که کمک گرفتن از متخصص نشونه ضعف نیست، بلکه نشونه اهمیت دادن شما به سلامت روان کودکتون و تلاش برای برقراری یک ارتباط موثر و سالم با اونه.
کلام آخر ما با شما
نکته کلیدی اینه که تغییر رفتار چه در ما و چه در کودک، یک شبه اتفاق نمیافته. نیاز به صبر، حوصله و از همه مهمتر، استمرار داره. ممکنه روزهایی باشه که حس کنید هیچ پیشرفتی نکردید و ناامید بشید، اما مهمه که به تلاش خودتون ادامه بدید و به راهکارهایی که یاد گرفتید پایبند باشید. ایجاد یک ارتباط موثر و صمیمی با کودکتون، بهترین سرمایهگذاری برای آینده اونه. یادتون باشه که شما مهمترین الگوی فرزندتون هستید و رفتار شما تأثیر زیادی روی شکلگیری شخصیت اون داره.