
اسامی کالاهایی که از ایران به آمریکا صادر می شوند
با وجود اعمال تعرفه ۱۰ درصدی بر واردات کالاهای ایرانی به آمریکا، سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت ایران میگوید این اقدام تأثیر قابلتوجهی بر صادرات اندک ایران به ایالات متحده نخواهد داشت. سید روحالله لطیفی تأکید دارد که رقم پایین صادرات مستقیم و هزینه بالای حملونقل، مانع از تأثیرگذاری این تعرفه بر روند تجارت ایران و آمریکا میشود، مگر اینکه واردات کالاهای ایرانی بهطور کامل ممنوع شود.
به گزارش تجارت ایدهآل، بفرود عسگری معاون وزیر اقتصاد و رئیسکل گمرک ایران در تشریح کارنامه مقدماتی تجارت خارجی کشورمان در سال گذشته گفت: تجارت خارجی غیرنفتی کشور در سال ۱۴۰۳ با ۱۱.۳۹ درصد افزایش نسبت به سال ۱۴۰۲ به رقم ۱۳۰ میلیارد و ۲۱۹ میلیون دلار رسید.
وی افزود: میزان وزنی تجارت خارجی غیرنفتی کشور در این مدت ۱۹۱ میلیون و ۲۲۹ هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷.۶۳ درصد افزایش نشان
وی در خصوص میزان وزنی صادرات غیرنفتی و واردات در سال گذشته افزود: در سال ۱۴۰۳ به میزان ۱۵۱ میلیون و ۹۷۱ هزار تن کالا از کشور صادر و ۳۹ میلیون و ۲۵۸ هزار تن کالا وارد کشور شده است.
به گفته وی صادرات غیرنفتی در مدت یادشده به لحاظ وزنی ۱۰ درصد افزایش داشته و واردات در این مدت با یک درصد کاهش مواجه بوده است.
عسگری در خصوص صادرات کالاهای پتروشیمی در سال ۱۴۰۳ اظهار داشت: سال گذشته ۶۱ میلیون و ۶۴۴ هزار تن انواع کالاهای پتروشیمی به ارزش ۲۴ میلیارد و ۹۱۴ میلیون دلار به خارج از کشور صادر شد که به لحاظ وزن ۲۷ درصد و از حیث ارزش ۲۸ درصد افزایش نشان میدهد.
رئیسکل گمرک ایران ۳ قلم عمده کالای صادراتی در سال گذشته را گاز طبیعی با ۶ میلیارد و ۸۶۶ میلیون دلار، پروپان مایع شده با ۳ میلیارد و ۶۳۵ میلیون دلار و بوتان مایع شده با ۲ میلیارد و ۲۱۱ میلیون دلار ذکر کرد.
معاون وزیر اقتصاد و رئیسکل گمرک ایران در خصوص ۷ کشور عمده مقصد صادراتی کشورمان در سال گذشته افزود: در این مدت چین با ۱۴ میلیارد و ۸۵۴ میلیون دلار، عراق با ۱۱ میلیارد و ۹۴۱ میلیون دلار، امارات متحده عربی با ۷ میلیارد و ۲۰۱ میلیون دلار، ترکیه با ۶ میلیارد و ۸۸۹ میلیون دلار، پاکستان با ۲ میلیارد و ۴۲۳ میلیون دلار، افغانستان با ۲ میلیارد و ۴۱۴ میلیون دلار و هند با یک میلیارد و ۸۹۹ میلیون دلار ۷ کشور عمده مقصد صادراتی کشورمان بودند.
عسگری در خصوص ۳ قلم عمده کالای وارداتی در سال گذشته اظهار داشت: طلا به اشکال خام با ۸ میلیارد و ۵۱ میلیون دلار، ذرت دامی با ۲ میلیارد و ۹۷۸ میلیون دلار و تلفنهای همراه هوشمند با ۲ میلیارد و ۴۰۲ میلیون دلار ۳ قلم عمده کالای وارداتی در این مدت بودند. کنجاله سویا با یک میلیارد و ۹۵۴ میلیون دلار، دانه سویا با یک میلیارد و ۳۱۸ میلیون دلار، انواع کشنده با یک میلیارد و ۲۷۳ میلیون دلار، برنج با یک میلیارد و ۲۶۶ میلیون دلار و قطعات منفصله جهت تولید اتومبیلسواری با یک میلیارد و ۵۳ میلیون دلار نیز در رتبههای بعدی قرار دارند.
به گفته وی، امارات متحده عربی با ۲۱ میلیارد و ۹۸۱ میلیون دلار، چین با ۱۹ میلیارد و ۳۲۵ میلیون دلار، ترکیه با ۱۲ میلیارد و ۴۷۴ میلیون دلار، آلمان با ۲ میلیارد و ۴۳۰ میلیون دلار، هند با یک میلیارد و ۷۴۷ میلیون دلار، هنگکنگ با یک میلیارد و ۳۹۴ میلیون دلار و فدراسیون روسیه با یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون دلار ۷ کشور عمده طرف معامله واردات کشورمان در سال گذشته بودهاند.
مبادلات تهران-واشنگتن
سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت ایران گفت: هزینه حمل کالا از ایران به امریکا بالاست و اعمال تعرفه ۱۰درصدی به واردات کالاهای ایرانی در برابر هزینه حمل رقم چشمگیری به شمار نمیآید در نتیجه این تعرفه به کاهش و یا توقف صادرات ایران به امریکا نمیانجامد مگر اینکه دولت امریکا واردات کالاهای ایرانی به این کشور را ممنوع کند.
سید روحالله لطیفی، سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت ایران درباره اعمال تعرفه ۱۰درصدی به واردات کالا از ایران به امریکا گفت: دولت امریکا بر ورود کالا از ۱۸۵ کشور از ۱۰درصد تا ۹۰درصد تعرفه وضع کرده و این تعرفهها هم شامل شرکای تجاری و همپیمانان امریکاست و هم شامل کشورهایی میشود که در فهرست همپیمانان این کشور قرار ندارند.
وی افزود: در حالی در فهرست این کشورها نام ایران نیز مشاهده میشود که براساس آخرین آمار گمرک ایران در ۱۱ ماهه ۱۴۰۳، صادرات ایران به امریکا ۸۴ تن به ارزش ۱۷۲ هزار و ۶۲۱ دلار بوده است و در این مدت واردات ایران از امریکا نیز حدود یکهزار و ۴۳۱ تن به ارزش ۹۳ میلیون و ۶۸۴ هزار و ۶۶۵ دلار برآورد شده است ضمن اینکه این آمار مربوط به کالاهایی است که به طور مستقیم به امریکا صادر شده در حالی که حجم قابلتوجهی از کالاهای ایرانی به طور غیرمستقیم به امریکا میرود.
لطیفی تصریح کرد: از آنجا که تعرفههای یادشده برای ورود کالا به امریکا است بنابراین واردات کالا از امریکا به ایران از این موضوع تاثیر نمیپذیرد از سوی دیگر میزان صادرات ایران به امریکا نیز چنانچه اشاره شد ۸۴ تن است که رقم چشمگیری نیست، این رقم البته در گذشته بیش از اینها بود اما با اعمال تحریمهای امریکا کاهش یافته و به رقم کنونی رسیده است.
سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت ایران خاطرنشان کرد: ۵۵درصد از کل صادرات ایران به امریکا را مواد غذایی و ۲۸ درصد آن را کالاهای فرهنگی مانند سررسید، کتاب و از این قبیل دربرمیگیرد در نتیجه افزایش قیمت این کالاها با اعمال تعرفه ۱۰ درصدی نمیتواند به کاهش صادرات کالاهای ایرانی به امریکا بینجامد ضمن اینکه هزینه حمل کالا از ایران به امریکا بالاست و این تعرفه ۱۰درصدی در برابر هزینه حمل رقم چشمگیری به شمار نمیآید در نتیجه این تعرفه به کاهش و یا توقف صادرات ایران به امریکا نمیانجامد مگر اینکه دولت امریکا واردات کالاهای ایرانی به این کشور را ممنوع کند.
لطیفی از میوههای خشک از قبیل انجیر، زردآلو و آلوی خشک، نان و خمیر خشک، زعفران، سوهان، بیسکوییت، آب مرکبات و خوراکیهای چاشنیدار و انواع عرقیجات سنتی، لوازم پلاستیکی آشپزخانه، فرش، مجسمههای تزئینی، لوستر، وسایل جشن و کارناوال و ابزار چدنی به عنوان مجموع کالاهایی نام برد که در ۱۱ ماهه ۱۴۰۳ از ایران به امریکا صادر شده است.
وی اظهار کرد: ۷۵ درصد کالاهایی که از امریکا به ایران وارد میشود شامل دارو و کالاهای بیمارستانی است.
سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت ایران ادامه داد: دولت امریکا یکی از شروط کاهش تعرفهها را سرمایهگذاری شرکتهای خارجی تولیدکننده در خاک این کشور تعیین کرده و این نشان میدهد دولت امریکا در تلاش است در راستای مقرون به صرفهکردن قیمتها در این کشور تولید را از نقاط مختلف جهان به داخل امریکا سوق دهد تا جذب سرمایه خارجی به جهش اقتصادی در امریکا بینجامد.
وی درباره نبود روسیه در فهرست کشورهایی که مشمول تعرفههای واردات کالا به امریکا قرار دارند، توضیح داد: روسیه به این دلیل در این فهرست نیست که در حال پیشبرد مذاکرات با ترامپ است و اعمال تعرفه بر واردات کالا از روسیه به این امریکا مشروط به این است که دو کشور در مذاکرات با یکدیگر به توافق نرسند ضمن اینکه امریکا موضوع تحریم روسیه را دارد دنبال میکند و این موضوع هم مانند تعرفهها به نتیجه مذاکرات گره خورده است و در صورت تحریم شدن روسیه صادرات این کشور به امریکا کاهش قابلتوجهی پیدا خواهد کرد.