ارزیابی تاثیر سیاست جدید ارزی در کاهش ناترازی گمرکی

سیاستهای جدید ارزی هرچند دارای آثار سوء تورمی است اما می‌تواند در کاهش ناترازی گمرکی تاثیر مثبت داشته باشد.

به گزارش تجارت ایده آل، سیاست‌های جدید ارزی، هرچند منجر به افزایش قیمت ارز رسمی و غیر رسمی شده‌اند، اما به نظر می‌رسد که با بالا رفتن نرخ تسویه دلارهای صادراتی، گام مهمی در جهت کاهش ناترازی گمرکی برداشته شده است. آمارهای منتشرشده از سوی گمرک نشان می‌دهند که ناترازی تجاری کشور که در سال گذشته حدود ۱۷ میلیارد دلار بود، تا پایان آذرماه به ۸ میلیارد دلار کاهش یافته است.

بهبود تراز گمرکی در نیمه دوم سال

همچنین بر اساس گزارش‌های گمرکی، تراز تجاری کشور از شهریور تا پایان آذرماه ۱۴۰۳ بهبود قابل توجهی داشته است. به عقیه برخی کارشناسان در صورت کاهش نرخ ارز در بازار قاچاق و غیر رسمی، افزایش نرخ ارز رسمی، باعث تمایل بیشتر صادرکنندگان به بازگشت ارز  خواهد شد، که این تغییر می‌تواند نقش مهمی در کاهش ناترازی تجارت غیرنفتی کشور ایفا کند.

رشد صادرات غیرنفتی در ۴.۵ ماه اخیر

در ۴.۵ ماه گذشته، یعنی از ابتدای شهریور تا ۱۵ دی ماه ۱۴۰۳، صادرات غیرنفتی کشور به ۲۲.۵ میلیارد دلار رسیده است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، ۲۴ درصد افزایش داشته است. همچنین، از نظر وزنی، صادرات غیرنفتی با رشد ۱۸ درصدی به ۵۹ میلیون تن رسیده است.

این آمار نشان‌دهنده رشد عملکرد صادراتی کشور در کنار افزایش نرخ ارز است که می‌تواند تاثیرات مثبتی بر تراز تجاری کشور داشته باشد.

کاهش واردات و تأثیر بر تراز تجاری

واردات کشور در بازه مشابه، به میزان ۲۵ میلیارد دلار بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۴.۵ درصد کاهش نشان می‌دهد. به لحاظ وزنی نیز واردات با ۲۰.۵ درصد کاهش به ۱۲.۸ میلیون تن رسیده است. این کاهش در واردات در کنار افزایش صادرات، بهبود تراز تجاری کشور را تسهیل کرده است.

از ابتدای شهریور تا ۱۵ دی ماه ۱۴۰۳، مجموع مبادلات تجاری کشور در بخش صادرات و واردات با ۷ درصد رشد به ۴۷.۵ میلیارد دلار رسیده است. از نظر وزن نیز، این مبادلات با رشد ۸.۵ درصدی به ۷۱.۸ میلیون تن افزایش یافته است.

در بازه مورد اشاره، تراز تجاری کشور بهبود  داشته و با ۶۹ درصد رشد، به میزان ۵.۵ میلیارد دلار بهبود یافته است. این آمار نشان‌دهنده تأثیر مثبت سیاست‌های جدید ارزی و نظارت دقیق‌تر بر تجارت خارجی است.

با توجه به افزایش نرخ ارز رسمی و سیاست‌های جدید ارزی، تمایل صادرکنندگان به بازگشت ارز و رشد صادرات غیرنفتی، در صورت کنترل نرخ ارز در بازار غیر رسمی در همین محدوده، می‌توان انتظار داشت که ناترازی تجارت غیرنفتی کشور در ماه‌های آینده کمی کاهش  یابد. این رویکرد می‌تواند گام مهمی در جهت توسعه تجارت خارجی پایدار و بهبود تراز تجاری کشور باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا