
آغاز پرواز سیمرغ در آسمان ایران!
تستهای پروازی هواپیمای سیمرغ تا سال ۱۴۰۵ انجام میشود.
به گزارش تجارت ایدهآل، در تداوم برنامههای ملی برای بومیسازی فناوریهای پیشرفته در صنعت حملونقل، دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانشبنیان حوزه هوافضا از انجام تستهای پروازی هواپیمای ایرانی «سیمرغ» تا پایان سال ۱۴۰۵ خبر داد. این هواپیما که از پلتفرم ایران ۱۴۰ بهره میبرد، با مشارکت وزارت دفاع، شرکتهای دانشبنیان و نظارت سازمان هواپیمایی کشوری در حال توسعه است.
حسین شکری در نشست خبری خود در معاونت علمی ریاستجمهوری با اشاره به پروژه سیمرغ گفت: «این هواپیما نسخه ارتقاءیافتهای از ایران ۱۴۰ است و برنامهریزی شده تا سال آینده تستهای پروازی آن انجام شود. هدف اصلی ما، مشارکت شرکتهای دانشبنیان در تدوین استانداردهای فنی و دریافت تأییدیه پرواز از سازمان هواپیمایی کشوری است.»
هواپیمای بومی در ناوگان خصوصی؟!
شکری از تفاهمنامهای میان معاونت علمی و شرکتهای هواپیمایی خصوصی خبر داد که در صورت موفقیت پروژه و دریافت استانداردهای لازم، امکان استفاده از هواپیمای سیمرغ در بخش غیرنظامی نیز فراهم خواهد شد.
از مترو تا هواپیما؛ دانشبنیانها در مسیر توسعه حملونقل
دبیر ستاد هوافضا همچنین به تجربه موفق بومیسازی واگنهای مترو در همکاری با شهرداری تهران، شرکت مپنا و جهاد دانشگاهی اشاره کرد و گفت: «با همکاری بیش از ۴۰ شرکت دانشبنیان، توانستیم داخلیسازی قطعات مترو را به بیش از ۷۰ درصد برسانیم. اکنون هدفگذاری ما استفاده از این تجربه در سایر کلانشهرها مانند مشهد و اصفهان است.»
هواپیمای ۷۲ نفره دانشگاه امیرکبیر؛ پروژه علمی با چشمانداز صنعتی
شکری درباره پروژه هواپیمای ۷۲ نفره دانشگاه امیرکبیر گفت: «این پروژه در مرحله مطالعاتی و طراحی است و ما آن را به عنوان طرحی علمی حمایت میکنیم. ساخت هواپیما پروژهای بلندمدت و پرهزینه است که نیاز به سرمایهگذاری و همافزایی ملی دارد.»
برنامهای بلندمدت با چاشنی همکاری بینالمللی
وی تاکید کرد که توسعه صنعت هواپیما در ایران نیازمند برنامهای جامع، حمایت پایدار و بهرهگیری از ظرفیتهای بینالمللی است: «در سالهای گذشته از پروژههای ملی در این زمینه پشتیبانی کردهایم و این روند در قالب نقشه راه توسعه دانشبنیانها ادامه خواهد یافت.»
منبع: جهان صنعت
2 باید طرح دانشگاه شریف عملیاتی شو زیرا علمی و قابل اتکا و قبول مردم برای سوار شدن دارد